dinsdag 24 november 2009

dag 5: Marsala - Ispica (14/11)

Vandaag rijden we volledig van west naar oost via de zuidkant. De zee rechts, tussen boomgaarden vol appelsienen en druiven, links heuvels met windmolens, de zon boven ons en halverwege ook olieraffinaderijen.


Langsheen deze zuidkust troffen we vooral Griekse restanten. Onze eerste stopplaats was Selinunte. Een nederzetting gesticht door kolonisten uit Megara Hibleaea. We bezochten er de tempels en de acropolis. Deze laatste was grotensdeels omgevallen en wij probeerden het restant een zetje geven maar... we verloren... En tussen deze twee waanden we ons bijna in een 'oerwoud' van varens, struiken en riet.


Vervolgens hielden we halt in Agrigento en wandelden in de vallei van de tempels - valle dei templi. Diverse tempels gelegen op een hoogte met prachtige (verge)zichten en een brandende zon. Vanop deze "vallei" heb je een mooi zicht op de huidige stad en de brug ernaartoe...
We kwamen in de provincie Ragusa en wanen ons bij momenten in Schotland met die typische stenen omheiningen op heuvels en bergflanken. Maar ook vele (plastic) serres. Na wat gekronkel en hoge bruggen/diepe dalen bereiken we Ispica, de geboorteplaats van Nino - qua inwonersaantal even groot als Leopoldsburg.
Onze B&B is een mooie villa met vele kamers en waarvan de stallingen e.d. omgebouwd zijn tot slaapplaatsen, gelegen op een begflank met zicht op (nu) groene hellingen vol boomgaarden, een cementfabriek, de zee, een havenstadje, een tanker en blauwe lucht.
Nino leidde ons rond op het plein waar de familie Bruno een palazzo heeft staan, waar bijna op straat enkele pompen staan en waar getankt wordt. Nino gaat een nicht van hem bezoeken die ziek is; Kristof en ik testen ons Italiaans en bestellen bira en cannoli en placeren ons op een terras - niet echt de gewoonte want de mannen vertoeven op het plein, op de banken, onder de bomen vol kwetterende vogels...
Terug op onze slaapplaats geniet ik van de duisternis en een hemel vol sterren - dat zien we bij ons niet meer met die lichtvervuiling... en van de stilte, je hoort enkel krekels.
* * *
Die avond las ik de laatste bladzijden van Edgard en een deel van de Kampse politiek. Teen en tander is me duidelijk geworden. Achtergronden of de geschiedenis kennen opent deuren, geeft inzicht en doet je snappen waarom de huidige situatie is wat ze is... Merci Marcel.

Geen opmerkingen: