maandag 23 november 2009

dag 4: Palermo - Marsala (13/11)

We verlieten de chaos van Palermo en stoten door naar het zuiden op zoek naar Corleone in de bergen. Het werd wat mistig en bewolkter en voilà daar tegen de bergflank een gemeente bekend en berucht dankzij the Godfather. Een gemeente van iets meer dan 11 000 inwoners - niet zo veel groter als Opglabbeek. Zouden er nog gelijkenissen zijn...
In de wandelgangen van de gemeenteraad vanavond hoorde ik dat sommigen grapten dat onze trip naar Sicilië diende als geld te gaan halen om onze partij te spijzen... Ik kon er hard om lachen zeker toen ik opmerktte dat je voor de maffia niet naar Sicilië moet gaan: die vind je hier ook...
Veel was er niet te beleven maar we hebben er wel onze auto vol diesel gegooid. En hop weer op weg, via kleine, kronkelende wegen en wegeltjes zochten we de autostrade die ons naar de westkust leidde.

Vanop de autostrade zagen we de vesting en het stadje Erice verschijnen. Met een kablebaan gingen we naar boven. Een deel van het stadje hing in de wolken, de andere kant blaakte in de zon. Heerlijk! Terwijl we de innerlijke mens verstrekten waren we getuige van een mop over Berlusconi die bij God kwam en hij werd eerst niet herkend tot hij over prostituées en op maat gemaakte wetten begon... Hilarisch...

Terug beneden gekomen lieten we Trapani (waar de dag erna twee maffia-leden werden opgepakt) achter ons en reden langsheen de kust naar Marsala. We stopten even bij de zoutpannen van Stagno: witte heuvels - geen sneeuw maar zout.

Marsala, een prachtige, propere en precies wat rustigere stad waar wel wat verkeers- en parkeerregels gelden.
Na onze koffers gedeponeerd te hebben in de B&B verkenden we het verkeersvrije centrum: een voetgangerszone vol winkels. Op verschillende pleinen zate de bomen vol kwetterende vogels (spreeuwen???) - om gek van te worden. Ook bezochten we er Vlaamse geschiedenis: 8 wandtapijten.


Voor het avondeten dronken we koffie aan en in een bar: tafels en stoelen zijn niet nodig, gewoon leegslurpen aan de toog of op straat.


We doken vroeg in ons bed want de dag erna volgde de langste trip van de reis: van west naar oost - ruim 350 km met tussenstops.
Het boek over Edgard korte af: de Kampse politieke (wan)toestanden werden kleurrijk uit de doeken gedaan.


* * *
Morgen volgen dag 5, 6 en 7.

Geen opmerkingen: