maandag 4 november 2013

Samenwerken ja, maar eigenheid bewaren

Wordt een fusie tot Groot Genk stap voor stap voorbereid? Zorgen vele van die kleine overdrachten zoals het bedrijventerrein Opglabbeek, Poort van Genk’ er niet voor dat een fusie in feite onvermijdelijk en vanzelfsprekend wordt. 


“Go West”
“Go West” klonk het in de 19e eeuw in de VS. Nu worden ook wij die richting uitgeduwd. Een opvallend feit zeker als je weet dat we in andere dossiers eerder gekoppeld worden aan Meeuwen-Gruitrode en zelfs Bree. Zijn dit geen natuurlijke of eerder historische samenwerkingsverbanden… Volgens het Ruimtelijk Structuurplan Limburg horen we ook bij de Kempen en niet bij Midden-Limburg… Opglabbeek mag zijn roots niet vergeten!

Bestuurskracht
Grotere gemeenten of steden hebben meer bestuurskracht en kunnen beter rationaliseren (of is het “besparen”), daar zijn argumenten voor. Voor sommige diensten zal deze ballon wel opgaan maar om je elektronische pas te gaan afhalen in Genk centrum, is dat geen brug te ver?


Wel samenwerken, geen collaboratie
Op de gemeenteraad zijn de voorbije jaren vele samenwerkingsakkoorden afgesloten tussen Genk, As, Opglabbeek en Zutendaal. PRO Opglabbeek steunt samenwerking tussen gemeenten en het delen van kennis en middelen. Maar er moet over gewaakt worden dat niet alle kennis en macht wordt geconcentreerd bij én in Genk. Anders komt de roep tot een fusie van GAOZ tot één groot Genk een stapje dichterbij…


Kruimels
En is zo’n fusie met Genk goed voor Opglabbeek? Bestaat de kans niet dat de kleine randgemeenten (in de oostelijke uithoeken) enkel de kruimels krijgen? Zal ons bloeiend plaatselijk verenigingsleven overleven in deze context? Lokale kleur en kleinschaligheid moet blijven, dat zorgt voor creativiteit.

Geen opmerkingen: